RADNICI METALNE INDUSTRIJE FBIH I TURSKE JAČAJU SARADNJU I EDUKACIJU

RADNICI METALNE INDUSTRIJE FBIH I TURSKE JAČAJU SARADNJU I EDUKACIJU

Sindikat metalaca FBiH nedavno je sa Sindikatom metalskih radnika Republike Turske, prilikom njihove posjete BiH, potpisao sporazum o edukaciji i saradnji, a cilj sporazuma je da se pronađe zajedničko rješenje problema sa kojima se susreće narod ove dvije zemlje, razvoj uslova za ostvarenje saradnje i uzajamne solidarnosti sa ciljem formiranja društvenih, kulturnih i ekonomskih potencijala radničke klase u cijelom svijetu, prvenstveno BiH i Turske, javlja Oslobođenje.

Posjeta sindikalaca iz Turske upriličena je povodom obilježavanja 15. novembra, Dana metalaca, a rezultat je dosadašnje dobre saradnje ova dva sindikata.

– Radnička klasa najveći je gubitnik u procesu globalizacije. Problemi u svim državama su praktično isti i ovaj proces je negativno uticao na radnička primanja, uslove rada i snagu sindikata. Zadatak nas, sindikata, treba da bude stvaranje uslova za snažnu solidarnost zemalja sa ovih područja na društvenom, ekonomskom i političkom planu. Vjerujem da će Sporazum o edukaciji i saradnji koji smo potpisali doprinijeti razvoju međusobnih odnosa i njihovom daljem jačanju. U tom kontekstu, krajem mjeseca će prva grupa predstavnika metalaca iz BiH prisustvovati edukacionom seminaru u Ankari – kazao je Yucel Yucel, pomoćnik predsjednika Turk Metal Sindikata.

Program posjete turske delegacije obuhvatao je i posjetu kompanijama Igman iz Konjica, Ginex iz Goražda i Energoinvest iz Sarajeva, a predsjednik Sindikata metala FBiH Bajro Melez kazao je gostima kako danas ovaj sindikat broji oko 13.850 članova, što je 60% od ukupno zaposlenih u ovoj djelatnosti, javilo je Oslobođenje.