International Eurasian Metalworkers Federation – IEMF Euroazijska federacija metalskih radnika

International Eurasian Metalworkers Federation – IEMF Euroazijska federacija metalskih radnika

23. Kongres žena Turk Metal Trade Union – Ankara (06.03.-10.03.2018.godine)

Tradicionalno, u organizaciji IEMF-a i ove godine organizovan je 23. po redu Kongres žena Turk Metal Trade Union, koji se održao u Ankari od 06.03. do 10.03.2018.godine.

Ispred Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine Kongresu su prisustvovale dvije predstavnice, Fatima Čajdo – firma Binas iz Bogojna i Azra Avdić – firma Energoinvest .

Kongres se održava svake godine u vidu savjetovanja i osnaživanja žena, umrežavanja, dijeljenja iskustava, znanja te jačanja žene u poslovnom svijetu. 

23. godišnjica velike konvencije za žene radnice turske metalne unije održana je 8. marta 2018. godine u hotelu Anadolu Esenboga Termal na kojoj je bilo prisutno blizu 1.000 žena. Konferenciji je prisustvovalo 80 delegata iz 14 različitih zemalja.

Generalni predsjednik, Pevrul Kavlak, započeo je svoj govor sjetivši se članica koje su izgubile živote 7. marta 2017. godine na putu iz Burse za Ankaru. Predsjednik Kavlak, istakao je da se na svim platformama na kojima je Turk Metal predstavljen bori protiv rodne diskriminacije rekavši da je: “Rodna diskriminacija  takva iluzija koja nas truje.

Predsjednik, Kavlak, izjavio je da su žene u radnom odnosu odgovorne ne samo na svojim radnim mjestima, nego i u njihovim domovima.

S pozornice su se čula mnoga inspirativna svjedočenja, predavanja i informacije za bolje snalaženje i snaženje na realnom tržištu, u poslovnom svijetu,  ali i društvu u cjelini.

U večernjim satima je upriličena večera za žene uz prigodan program i poklon svim učesnicama Kongresa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *