• 25/05/2024

Bektić o protestnoj šetnji: Nećemo učestvovati, Šatorović iznosi insinuacije o nama

Bektić o protestnoj šetnji: Nećemo učestvovati, Šatorović iznosi insinuacije o nama

Nijedna država u Evropi ne mijenja Zakon o radu u doba pandemije, kazao je Mevludin Bektić, dodajući i kolika bi trebala biti minimalna plata

Čelništvo Saveza samostalnih sindikata BiH koje predvodi Mevludin Bektić nije donijelo odluku o učešću u protestnoj šetnji koju predvodi druga grupacija istog sindikata. Ovu informaciju za Oslobođenje je potvrdio upravo Bektić.

– Prije dva dana održan je sastanak Predsjedništva Saveza samostalnih sindikata BiH i nismo donijeli odluku o učešću u protestnoj šetnji. Naime, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom dsmatramo da je rizično organizovati bilo kakav javni skup, a mislimo da se na takvim skupovima ne mogu osigurati takvi uslove da se održava socijalna distanca među učesnicima. Umjesto šetnje, mi ćemo se obratiti Parlamentu FBiH na sjednici koja je zakazana za utorak i dati svoje komentare o predloženim izmjenama Zakona o radu. Također, prepoznaćemo političke grupacije koje podržavaju naše stavove i preko njih ćemo djelovati u Parlamentu, kako ovakve izmjene ne bi bile donesene. Također, razmatramo i mogućnost organizovanja generalnog štrajka u FBiH, ali odluka o tome će zavisiti od toga šta će se dešavati na narednoj sjednici Parlamenta FBiH, kazao je za Oslobođenje Mevludin Bektić.

On je u svojoj izjavi posebno istakao jednu nelogičnost.

– Niko u Evropi u doma pandemije koronavirusom ne donosi izmjene Zakona o radu, tako da se i ovim pokazuje koliko smo mi iza Evrope, dodao je Bektić.

Podsjetio je na nedavne izjave savjetnika federalnog premijera Zlatka Hurtića.

– On je na jednoj televiziji mahao papirima, tvrdeći kako je Sindikat prihvatio predložene izmjene Zakona o radu, što nije tačno. Ono što smo mi načelno prihvatili je da se razgovara o izmjenama Zakona, ali da i Sindikat, kao socijalni partner bude uključen u izradu tih izmjena. Ovo što Vlada sada predlaže mi nismo prihvatili, istakao je Bektić.

Na sličan način je prokomentariosao i tvrdnje svog “suparnika” na predsjedničkoj funkciji Selvedina Šatorovića, koji tvrdi kako je Bektić sa saradnicima 27. aprila ove godine prihvatio predložene izmjene.

VEZANI TEKST:

– To nije tačno. To su Šatorovićeve insisnuacije. On na ovaj način pokušava prikupiti poene i privući ljude svojoj grupaciji, koja praktično okuplja samo tri sindikata i to sindikalne organizacije dva telekoma i Sindikat obrazovanja, dok naša grupacija okuplja 18 granskih sindikata, napomenuo je Bektić.

Prema njegovim riječima, osnovni uslov da “njegov” sindikat počne pregovore o izmjenama Zakona o radu je da Vlada i poslodavci prihvate da minimalna plata bude 700 maraka neto, te da to bude precizno definisano u Zakonu, a onda mogu razgovarati i o ostalim odredbama koje treba mijenjati.

PIŠE: ALMIR ŠARENKAPA

PREUZETO SA: https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/bektic-o-protestnoj-setnji-necemo-ucestvovati-satorovic-iznosi-insinuacije-o-nama-576426

Digiqole Ad

Related post