• 25/05/2024

Sastanak sedam firmi namjenske industrije: Posla ima, štrajkovi su prošlost

Zbog situacije u svijetu i povećane potražnje, namjenska industrija u Federaciji doživljava veliki uspon i konačno je na mjestu na kojem bi trebala biti, rečeno je nakon sastanka predstavnika Sindikata metalaca i direktora firmi namjenske industrije Federacije u Bugojnu. Proizvodne rezultate mora pratiti i bolji status radnika. Ipak, najveći problem predstavlja nedostatak radne snage, sa kojima se suočava i ova grana industrije.

Predstavnici sedam firmi namjenske industrije kažu – nakon godina stagnacije, posla imaju. Šire proizvodnju, redovno ispunjavaju obaveze prema radnicima i ugovaraju nove poslove. Za razliku od prošle godine, štrajkovi su iza njih, te su u bugojanskom Binasu, sarajevskom Zraku i Remontnom zavodu Hadžići, koji su bili pred gašenjem, danas optimistični.

“Samo da radimo za našu namjensku industriju, Zrak ima posla. Nadam se da će direktori firmi prepoznati naš vapaj i da će nam dati posla. Mi smo tu da radimo. Radnici su pokrenuli proizvodnju, da ispoštujemo ovaj ugovor, i nadam se da neće više biti tih problema”, kazao je Edin Čano, v.d. direktora Zrak dd Sarajevo.

“Nas treba samo pustiti da radimo i da nam politika kaže da trebamo da radimo. Nama ne trebaju finansijska sredstva ni od Vlade ni od bilo koga, imamo toliko kvalitetne ugovore da, ukoliko ih ispoštujemo, sigurno ćemo stati na zelenu granu”, istakao je v.d. direktora Binas d.d. Bugojno Abaz Mandžuka.

Iako još uvijek u teškoj situaciji zbog nagomilanih dugovanja iz prethodnog perioda, ugovoreni poslovi u naredne dvije godine, kažu, ohrabruju. Nadaju se i primjeni novog kolektivnog ugovora, koji bi metalcima omogućio najmanja ukupna primanja od 1.250 maraka. No većinu prate stari problemi kao što su nedostatak opreme i prostora te manjak radne snage.

“Zvanično nemamo na biroima ni jednom birou radnika metalne industrije. Nemamo kvalifikovane radne snage, i to neko mora odgovarati za to. Došli smo u poziciju da Sindikat organizuje ove sastanke, ovo je Vlada trebala da organizuje”, naglašava predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

Inače, izvoz namjenske industrije BiH za 11 mjeseci prošle godine, iznosio je 263 miliona maraka, što je za 8,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. Očekivanja za naredni period su i veća, a za ostvarivanje još boljih rezultata, poručeno je, neophodni su stručni kadar, standardizacija, obnova mašinskog parka, te reforma obrazovanja.

federalna.ba

Digiqole Ad

Related post