• 25/05/2024

Sindikat metalaca FBiH: Nećemo dozvoliti da se svaki problem rješava preko leđa radnika

Sindikat metalaca FBiH: Nećemo dozvoliti da se svaki problem rješava preko leđa radnika

Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine iskazao je svoje neslaganje zbog, kako su kazali, neprihvatljivih uslova koje je Elektroprivreda BiH ponudila firmi ArcelorMittal iz Zenice, a odnose se na ogromno povećanje cijena električne energije.

Naime, iz Sindikata navode kako se oštro protive povećanju cijene za ovu kompaniju od 400 posto te ističu kako bi to moglo dovesti do nesagledivih posljedica za 2.300 radnika ovog privrednog društva te drugih kompanija koje su direktno angažovane na izvođenju radova u ovoj firmi, ali i njihovih porodica.

“Predstavnički dom Parlamenta FBiH usaglasio je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji, kojim je poskupjenje struje ograničeno na maksimalnih 20 posto. Međutim, praksa je pokazala da se i nakon dopune Zakona o električnoj energiji dostavljaju ugovori kojima je cijena električne energije povećana i za puno veće iznose od 20 posto. Nepoštivanje izmjena zakona koje je Parlament usvojio je u najmanju ruku bahato i neodgovorno. Ovakvo ponašanje znači direktno ukidanje ogromnog broja privrednih društava te gašenje desetina hiljada radnih mjesta”, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik Sindikata Bajro Melez, a koje su poslali Vladi Federacije BiH, Federalnom ministartsvu energije, rudarstva i industrije, Elektroprivredi BiH, Udruženju poslodavaca FBiH i medijima.

Stoga, iz Sindikata apeluju nadležnima da po hitnom postupku pristupe rješavanju ovog izuzetno važnog pitanja za privredu i radnike zaključivanjem ugovora o snabdijevanju električnom energijom za sva privredna društva u skladu s izmjenama zakona o električnoj energiji.

“Sindikat metalaca FBiH neće dozvoliti da se svaki problem rješava preko leđa radnika, naročito prava regulisana granskim kolektivnim ugovorom. Ako se ovo pitanje ne riješi u skladu s navedenim, Sindikat metalaca FBiH će svim sredstvima sindikalne borbe učiniti sve kako bi zaštitili kako radna mjesta, tako i stečena prava radnika”, poručili su iz Sindikata metalaca FBiH.

 

 

Digiqole Ad

Related post