IndustriALL Global Union and industriAll European Trade “Pismo premijeru-Bosne i Hercegovine”

Poštovani,

Obraćamo Vam se u ime IndustriALL Global Union i IndustriAll European Trade Union – koji predstavljaju milione radnika u rudarskoj, energetskoj i proizvodnoj industriji u Evropi i svijetu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu – kako bi pozvali Ekonomsko i socijalno vijeće da se sastane sa Sindikatom metalaca Federacije Bosne i Hercegovine (SMFBIH), koji djeluje i u ime Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala u FBiH i Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH (STKOGFBIH), kako bi razgovarali o minimalnoj plaći u industrijskim sektorima.

Imajte na umu da su Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine (SMFBIH), kao i Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala u FBiH i Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH (STKOGFBIH) pridružene članice IndustriALL Global Union i IndustriAll European Trade Union.

Poznato nam je da je trenutna minimalna plaća puno ispod plaće dovoljne za dostojan život. Stotine hiljada radnika u industrijskim sektorima, koji ne mogu raditi od kuće, odlaze u svoje tvornice i rade svoj posao, koji vrlo često uključuje težak manuelni rad, kako bi zaradili za život i tako se izlažu pandemiji i ugrožavaju živote svojih porodica. Nužno je da radnici zarađuju pristojnu plaću i da su na snazi ​​sve mjere zaštite na radu kako bi zaštitili svoj život i život svojih porodica.

Stoga u potpunosti podržavamo poziv Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine (SMFBIH) da se hitno održi sastanak s Ekonomskim i socijalnim vijećem Federacije Bosne i Hercegovine s minimalnom plaćom kao jedinom tačkom dnevnog reda.

Nadalje, Ekonomsko i socijalno vijeće bi trebalo razmotriti prijedlog sindikata kojim se, između ostalog, traži obračun minimalne plaće na osnovu 70% prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine. Uz to, ostali dodaci, poput ishrane u toku radnog vremena (topli obrok), prijevoza na posao, regresa za godišnji odmor i drugih naknada, ne bi se trebali računati kao dio minimalne plaće.

IndustriALL Global Union i IndustriAll European Trade Union pozivaju vas da odmah intervenirate kako biste osigurali da se Ekonomsko i socijalno vijeće bez odgađanja sastane sa Sindikatom metalaca Federacije Bosne i Hercegovine (SMFBIH).

Očekujemo vašu brzu akciju i odgovor.

S poštovanjem,

       Valter Sanches                                                                Luc Triangle

    Generalni sekretar                                                        Generalni sekretar

IndustriALL Global Union                                       IndustriAll European Trade Union

Digiqole Ad

Related post