Metalci ispred Vlade FBiH

Metalci ispred Vlade FBiH

Protestna šetnja članova Sindikata Metalaca Federacije BiH završila je ispred zgrade Vlade FBiH gdje su sindikalni lideri uputili prigodne prvomajske poruke, ali naveli zahtjeve koji ako ne budu ispunjeni dovest će do velikih protesta u septembru ove godine.

Bajro Melez, predsjednik Sindikata Metalaca Federacije BiH kazao je kako je odzviv stopostotan, onoliko koliko smo radnika i pozvali – 78.

Oni predstavljaju sedam granskih industrijskih sindikata koji broje 40 hiljada ljudi. Utvrđivanje najniže plate u FBiH od 70 posto prosječne plate što je zahtjev iz 2018. godine. Treba porezno rasteretiti radnike, ali nećemo osustati od svojih zahtjeva”, naglasio je on.

 

On je kazao kako je prioritet imunizacija.

“Prioritet svih prioriteta je vakcinacija radnika, odmah. Ako se svi naši zahtjevi ne ispune za septembar najavljujemo proteste na kojima će nas biti desetine hiljada radnika”, kazao je Melez.

Okupljenima se obratio i Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH.

Mirni protesti počeli su polaganjem cvijeća na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježje Đuri Đakoviću, a kolona se onda uputila ka zgradi Energoinvesta i Vladi FBiH.

Kada je riječ o konkretnim zahtjevima, iz Sindikata su izjavili kako su oni upućeni Vladi Federacije BiH, Zavodu za javno zdravstvo te Udruženju poslodavaca FBiH, a zahtjevi su:

  • Hitno i bez odgađanja utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH, bez naknada koje nemaju karakter plate (topli obrok, naknada za prijevoz, regres);
  • Hitno i bez odgađanja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta, tj. opterećenja na platu koja u FBiH iznose skoro 70 posto;
  • Apelujemo na nadležne institucije, tj. na krizne štabove, kako federalne tako i kantonalne, da u skladu sa svojim ovlastima i odgovornostima uvrste radnike realnog sektora, naročito metalne industrije, u skupinu populacije našeg stanovništva, koja bi imala visoki prioritet u provođenju imunizacije, napominjući da su prvi prioritet zdravstveni radnici i tzv. ranjive skupine našeg društva;
  • Hitno i bez odgađanja pokrenuti aktivnosti u vezi s počinjanjem pregovora za usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora. (KLIX.BA)
Digiqole Ad

Related post