Reakcije na nezakonite aktivnosti uprave kompanije ArcelorMittal Zenica Odgovor IndustriAIl Global Unioni IndustriAIl Europen Trade Union

Reakcije na nezakonite aktivnosti uprave kompanije ArcelorMittal Zenica

Odgovor IndustriAIl Global Unioni IndustriAIl Europen Trade Union

Nakon što je uprava kompanije ArcelorMittal Zenica donijela nezakonite odluke o privremenom prekidu rada i Odluku o uvođenju privremenog prekida procesa rada, Sindikat metalaca FBiH obratio se 19.05.2020.godine upravi kompanije, Vladi FBiH, IndustriAIl Global Union i IndustriAIl Europen Trade Union. Prenosimo Vam odgovor i obraćanje predstavnika IndustriAIl Global Union i IndustriAIl Europen Trade Union.

 (tekst koji slijedi bi bio dostupan čitaocima na klik naslova teksta)

Dragi brate Bajro,

Pišemo Vam ovo pismo kao predstavnici IndustriAll Global Union i IndustriaAll Europen Union koji zastupaju milione radnika u rudarstvu, energetici i proizvodnoj industriji u Evropi i širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, kako bi izrazili solidarnost sa vašim Sindikatom ArecelorMittal-a u Zenici kada je u pitanju vaša borba po pitanju zadržavanja proizvodnje i radnih mjesta.

Naše organizacije su izuzetno zabrinute zbog privremenih otpuštanja od najmanje jedne trećine radne snage, drastično smanjenje njihovih ionako neznatnih plaća na 55 posto njihovih redovnih prihoda i prekida u radnim procesima, uključujući privremeno zatvaranje visoke peći, tokom maja, juna i jula.

Čim smo dobili informacije kontaktirali smo sjedište kompanije u Luksemburgu, izražavajući našu frustraciju i pozivajući ih da što prije riješe problem putem dijaloga sa vašim Sindikatom. Usred ove pandemije COVID-19 kompanija mora hitnije nego ikada poduzeti potrebne korake za zaštitu zdravlja i sigurnosti marljive i odane radne snage u ArcelorMittal-u Zenica, i također se baviti ekonomskim i socijalnim učinkom istog.

Stoga, još jednom pozivamo ArcelorMittal da intervenira kako bi se osiguralo vraćanje uprave ArcelorMittala za pregovarački sto sa Sindikatom kako bi pronašli pošteno i održivo rješenje. Obje organizacije zajedno sa svojim članovima u Evropi i širom svijeta će nastaviti pružati  punu podršku i solidarnost.

U znaku solidarnosti,

Valter Sanches General Secretary IndustriALL Global Union

Luc Triangle General Secretary IndustriAll European Trade Union

Digiqole Ad

Related post